Terug naar het overzicht

Waterklerk Kian: “Het leuke vind ik de afwisseling, ruimte voor groei en de samenwerking”

16 november 2021

Kian zit op dit moment in zijn laatste jaar van de opleiding Coördinator Havenlogistiek aan het STC in Rotterdam. Als BBL’er werkt hij 4 dagen per week en gaat hij 1 dag per week naar school. “Dit is goed te combineren. Al is waterklerk wel echt een gespecialiseerd beroep, wat je niet zomaar op school leert. Het vak zelf leer je echt op de werkvloer. En daarbij word je goed begeleid. De jongens waar ik mee werk staan altijd klaar om te helpen. Ook kijkt mijn stagebegeleider echt mee naar mijn opdrachten.”

“Na mijn opleiding wil ik hier graag blijven. Er is de mogelijkheid om te groeien naar operator, dus dat geeft echt perspectief en werkt motiverend. Het leuke aan dit werk vind ik de afwisseling, maar ook het onregelmatige werken. Dat zorgt voor vrije tijd doordeweeks. Het is een leuke groep collega’s, waarbij altijd ruimte is voor een grapje, maar we ook serieus werken. En een groot voordeel is de auto van de zaak!”

“Mijn dag start altijd op kantoor. Met de onregelmatige diensten die bij het beroep waterklerk horen, kan mijn dag beginnen om 7:00 uur, 8:00 uur, 15:00 uur of 23:00 uur. De bezetting is altijd minimaal twee personen. Zodat er altijd iemand op kantoor is en de ander naar een schip toe kan als het nodig is. Tussen 8:30 uur en 17:30 uur zijn er meer collega’s aanwezig.

Het eerste wat ik op kantoor doe is de computer aanzetten, om te kijken wat ik die dienst kan verwachten. Welke schepen komen richting Rotterdam? Waar gaan ze afmeren? Moeten de klanten nog geïnformeerd worden? Mis ik nog informatie in de systemen? Ik heb contact met de bemanning aan boord, de klanten, maar ook de terminals en douane. Op deze manier zorgen we ervoor dat de klanten en schepen zo min mogelijk zelf hoeven te regelen. Wij hebben deze contacten en zorgen ervoor dat de schepen efficiënt Rotterdam in gaan en kunnen laden of lossen.

Hiervoor zit ik ook regelmatig in de auto, vooral om naar schepen toe te gaan. Dit kan zijn voor het leveren van pakketten, documentatie regelen en soms ook cash aan boord  brengen. Ook moet ik soms bunkersamples afhalen en brengen naar het laboratorium, om te kijken of de gasolie aan boord puur is.”

Ondertussen kent Kian de hele Rotterdamse haven uit zijn hoofd en rijdt hij zonder moeite naar elke terminal. “Autorijden vind ik ook erg fijn aan deze baan. Ik kan dan lekker even mijn hoofd leegmaken. Dat geeft even rust tijdens een drukke werkdag.”

Als waterklerk heb je onregelmatige werktijden en -dagen, maar ook dat bevalt Kian goed. “Ja, ik vind dat wel lekker. Soms zijn een paar nachtdiensten achter elkaar wel zwaar, maar het zorgt ook voor veel vrije tijd tijdens de week. Handig om tijd vrij te maken voor sporten, school en werk. Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen. Ik kan hier ook goed mee sparen voor een huis! Maar ieder z’n ding natuurlijk.”

Wil jij ook bij Vertom komen werken? Kijk dan op www.vertom.nl/vacatures